van 9 december 1999
pagina 7


kinderbescherming . . . SDN homepage

Weigering inzage dossier financiële wordt ramp voor arts

Van onze correspondent.

Eindhoven - De Eindhovense psychiater J. van de Beek dreigt failliet te gaat omdat hij een oud-patiënt weigert volledige inzage te geven in diens dossier. De patiënt blijkt al zo'n 130 mille van de bankrekening van de medicus te hebben gehaald via een gerechtelijke dwangsom.

De 53 jarige M.S. uit Eindhoven was van 1984 tot 1997 onder behandeling bij dokter Van de Beek. Volgens zijn advocaat mr. C. Verberne was hij echter niet meer tevreden en vertrok hij daar. Kort daarna eiste hij inzage van zijn dossier, inclusief de aantekeningen van de psychotherapeut. Deze weigert pertinent zijn aantekeningen af te geven, omdat dit volgens hem schadelijk zou kunnen zijn voor de patiënt.

S. Werd in april dit jaar door de rechter in het gelijk gesteld. De rechter bepaalde dat de medicus alles moest tonen en legde hem een dwangsom van 1000 gulden op, voor iedere dag dat hij blijft weigeren.

Mr. C. Verberne liet direct beslag leggen op een effectenrekening van de psychiater. Intussen heeft de patiënt tussen 7 april en 12 augustus dit jaar al ruim 130.000 gulden van zijn voormalige psychiater geïncasseerd.

Mr. F. Oey, de raadsman van Van de Beek wil het "plunderen" van de rekening nu een halt toe roepen middels een kort geding. "Een absurde zaak" vindt de advocaat. Ik heb nog nooit zoiets meegemaakt. Mijn cliënt zit aan de rand van de financiële afgrond.